Tannlegeskrekk

Folk flest liker ikke å gå til tannlegen, og hver tiende nordmann lider av det man kaller tannlegeskrekk.

Det finnes flere behandlingsalternativer for den som er redd for tannlegen. Ved første tannlegetime settes det av god tid til å undersøke tennene, og finne ut hvilken vei man skal gå for å gjøre tannlegebesøket mest mulig behagelig for deg. Tannlegene har erfaring med pasienter med tannlegeskrekk, og har muligheten til å gjøre slik at behandlingen er smertefri.

Samtaleterapi

Man kan komme til tannlegen for å snakke om tannlegeskrekk og prøve å få bukt med tannlegeskrekken. Man identifiserer enkelte hendelser, pasienten snakker ut om problemet og man prøver å finne en årsak til tannlegeskrekken. Mange ganger kommer det fra tidlig alder pga skoletannlege.

Bedøvelse

Bedøvelse ved tannbehandling er noe alle vil få tilbud om. Det er vanlig å engste seg for å kjenne på smerte under tannbehandling, men du skal vite at vi ønsker å tilrettelegge for en smertefri og så behagelig opplevelse som mulig. Vil du uansett ikke ta en lokalbedølvelse ved sprøyte tilbyr vi også premidisinering.

Premedisering

Dette går ut på at man får tabletter som tas en halvtime før tannbehandlingen starter, og man gjør dette under tilsyn av de ansatte på tannklinikken. Medisineringen gjør at du slapper mer av, og man klarer å styre angsten/redselen.

Sedasjon

Sedasjon gis intravenøst av anestesilege. Man kan variere hvor mye pasienten får, men hovedsakelig minskes våkenhetsgraden i hjernen, men pusten vil fortsatt fungere. Dette er en mellomting mellom å være våken og i narkose. Hvis man bruker sedasjon under tannbehandling bør man hvile etterpå og det kan forekomme både konsentrasjonsproblemer og søvnproblemer i en tid etterpå. Man kan ikke kjøre bil rett etter behandling med sedasjon.

Narkose

Narkose er mye sterkere enn sedasjon og innebærer at du ikke puster på egenhånd. Anestesilegen tar over pustearbeidet. Det kan forekomme enkelte bivirkninger etterpå som kvalme og brekninger. Etter oppvåkning må pasienten hvile i minst én time.

Lider du av tannlegeskrekk anbefaler vi å bestille time for å få igang en dialog om både din frykt og tennenes tilstand. Dette vil gjøre at du føler deg mer trygg på tannlegen og du vet hva du kan forvente til din tannlegetime.

Les mer om tannlegebehandling i narkose.

Hva er egentlig tannlegeskrekk?

Å ha tannlegeskrekk er å ha en frykt eller redsel for å gå til tannlegen. Eller bare det å i hele tatt ta kontakt med en tannlege.

Enkelte klarer å gjennomføre tannbehandling selv om de er redde, men hele 4-5 prosent av den voksne befolkningen i Norge lider av det vi kaller Odontofobi, en fobi eller ”irrasjonel frykt for tannleger”. Denne delen av befolkningen oppsøker sjelden eller aldri tannlege.

Mange vokser av seg tannlegeskrekken, men for den som lider av tannlegeskrekk er det mye man kan gjøre for å hjelpe. Tannlegene ser på det som en viktig oppgave å hjelpe de som er redd. Du, som pasient, skal føle deg trygg, og ettersom tannlegene vil at besøket skal være så behagelig som mulig.

Råd til deg som skal til tannlegen

  • Det er mange som har tannlegeskrekk, og tannlegen er forberedt på at du kan være en av dem. Snakk med tannlegen om det, så du føler deg tryggere på han/hun til tannlegetimen.
  • Ikke være redd for å be om pauser underveis i behandlingen. Avtal på forhånd hvor mye som skal bli gjort, og behandlingstempoet.
  • Velg et tidspunkt som passer deg bra. Møt opp uthvilt. Tren på avslappningsøvelser som du kan bruke underveis i behandlingen.
  • Hvis det er ønskelig kan du ta med deg musikk, eller be tannlegen/personalet om å sette på musikk som får deg til å slappe av.
  • Si ifra hvis det gjør vondt! Ettersom du er den eneste som kan merke det, er det viktig du gir beskjed hvis det gjør vondt eller er ubehagelig.
  • Ikke vær redd for å be om lokalbedøvelse.
  • Føler du deg tryggere når du kan se hva tannlegen gjør? – be om speil!
  • Ta med en nær venn/familie.
  • Gå ofte til tannlegen for å bygge opp et godt forhold til han. Dette kan gjøre at tannlegeskrekken gradvis vil avta.

Ulike grunner til tannlegeskrekk

Tannlegeskrekk kan deles opp i flere forskjellige elementer. De som har tannlegeskrekk kan være redd for mer enn ett av disse elementene, mens de som lider av odontofobi kan frykte alle, eller de fleste elementene.

Tannlegen – Ofte sett på som kald og ufølsom. Hvis du har hatt en opplevelse med en bestemt tannlege som ikke gikk helt slik den skulle, kan du risikere å utvikle tannlegeskrekken mer.

Smerte – Helt til nå nylig, har det vært nesten umulig å foreta helt smertefri tannbehandling. Til og med i dag kan noen behandlinger innebære litt smerte. Mange er veldig følsom når det kommer til smerte i munnen, og frykten for å oppleve den smerten kan være skremmene.

Bedøvelse – Enkelte, som har opplevd vansker med å puste ol. Kan være redd for å få bedøvelse. Man kan være engstelig for å få vansker med å puste eller svelge.

Lyder og lukter – Mange som har hatt negative opplevelser hos tannlegen, er redde for lydene og luktene som er på en tannklinikk. Spesielt lyden av borret.

Nåler – Hvis man har fobi for nåler, er man ekstremt redd for bedøvelsen tannlegen bruker.

 

Eller start med å sende oss en beskjed. Ønsker du at vi ringer deg for å sette opp time? Eller vil du sette opp time via e-post? Skriv hva du ønsker og hvordan vi kan gjøre det enklere for deg å komme til tannlegetime.

PS! Husk at første time hos tannlegen ikke er noe behandling. Da er det bare å snakke med deg om dine ønsker & forventning, og lage en behandlingsplan med pris.

Kontakt OralCare

Har du spørsmål om tannbehandling hos OralCare? Eller ønsker å bestille time? Fyll ut skjema så tar vi kontakt med deg. Eller ring oss på 22 10 44 89.