Utelukker røyking og diabetes tannimplantat?

Tannimplantat kan erstatte en eller flere manglende tenner. Risiko for komplikasjoner avhenger av ulike faktorer, som for eksempel røyking og diabetes.

Ofte stilt spørsmål

Spørsmål: Jeg røyker, kan jeg få tannimplantat?

Svar: Ja, men røyking forhøyer risikoen for komplikasjoner med tannimplantat. Røyker du mer enn 10 sigaretter per dag øker risikoen enda mer. – Tannlege Mauricio Sanchez.

Spørsmål: Jeg har diabetes, kan jeg få tannimplantat?

Svar: Ja, hvis diabetes er velregulert og under kontroll. Uregulert diabetes øker risikoen for komplikasjoner med tannimplantat. – Tannlege Mauricio Sanchez.

Mauricio Sanchez
Tannlege Mauricio Sanchez praktiserer blant annet hos OralCare på Linderud.

Kan få implantat, men …

Mange spørsmål sendt til klinikkene våre omhandler dette med røyking og diabetes. Utelukker dette egentlig muligheten til å få tannimplantat?

– Min mening er at du kan få implantat om du røyker eller har diabetes. Men, de som har diabetes type 1 eller som røyker mer enn 10 sigaretter pr dag kan oppleve å ha mer problemer enn de som ikke har disse faktorene. Og det må folk vite om, poengterer tannlege Sanchez.

– Så ja, du kan få implantat, men igjen, hvis du røyker mer enn 10 sigaretter pr dag eller ikke har velregulert diabetes, har du dessverre større risiko for å oppleve problemer med implantatet.

– Andre ting som snus, diabetes, tobakk, bisfosfonat, antidepressiva er også faktorer som kan påvirke implantatet. Det betyr ikke nødvendigvis at du ikke skal få tannimplantat, men du må ta ekstra godt vare på deg selv og implantatet, sier tannlege Sanchez.

Ikke rent ja/nei-svar

Med andre ord er ikke dette et definitivt ja/nei-spørsmål, men også avhengig at pasient må ha riktig innstilling til å ta godt vare på implantatet?

– Stemmer. Jeg skal gjøre mitt beste uansett. Men om du ikke renser tennene godt, har dårlige vaner eller ikke tar vare på deg selv: Da blir nok ikke implantat så bra.

– Husk: Dette er ikke som å kjøpe en bok, sette den i bokhyllen og glemme den. Nei, dette er et implantat som blir satt inn i en levende kropp – din kropp – som du må passe på, sier tannlege Sanchez.

Om Mauricio Sanchez

  • Tannlege
  • Mastergrad i implantat og distanseprotetikk
  • Master i oralkirurgi
  • Pg-sertifikat i oralkirurgi
  • Master i maxillofacial kirurgi
  • Erfering med innsetting av  zygomatiske implantat
  • Master i oral medisin
  • For tiden avventende autorisasjon fra Helsedirektoratet som periospesialist, oralkirurg og spesialist i oral protetikk.

Kontakt OralCare

Har du spørsmål om tannbehandling hos OralCare? Eller ønsker å bestille time? Fyll ut skjema så tar vi kontakt med deg. Eller ring oss på 22 10 44 89.

Ring oss