Tannprotese / gebiss: Kunsten å lage en god tannprotese

Inntog av implantat og bedre tannhelse blant folk, har ført til færre protesebrukere. Det gir mindre protesearbeid på tannklinikkene, som betyr mindre trening i å lage en god protese.

Protesekunstner

For det å lage en god protese er virkelig en kunst. OralCare er så heldige å ha med på laget en som mestrer denne kunsten; tanntekniker Tom Coles.

Han har laget proteser i 40 år og har sluttet å telle for lenge siden, men anslår å ha laget titusenvis av proteser siden 70-tallet. Han jobber hver dag, hele året med å lage proteser. Og gjør du noe ofte, så blir du dyktig da.

Skjønner hva du sliter med

Tanntekniker Tom Coles ønsker ofte selv å se han eller hun som skal ha protesen. Det er egentlig litt uvanlig, men vi ser bare fordeler med det. Da slipper du at viktig informasjon går tapt i krokveien via tannlege til tanntekniker.

Siden tanntekniker Coles ofte møter pasientene selv, kjenner han ekstra godt til problemer og utfordringer de har med å bruke en protese.

Og husk: Protesen din blir ferdig allerede neste dag.

Hva ønsker du av en protese?

For at en protese skal fungere for deg må den

 • passe til kjeven din,
 • se pen ut,
 • sitte best mulig fast,
 • bevare ansiktsformen, og
 • gi støtte til lepper og kinn.

Det er ikke alltid lett å få dette til. Fasong på kjevekam har alt å si på hvor godt en protese vil sitte fast.

Spesielt de som har manglet tenner i mange år, som har ført til redusert kjevekam, kan det være utfordrende å bruke løs protese.

Tanntekniker og tannlege bruker all sin erfaring og gjør sitt beste for at du skal få en protese som er så god som den kan bli i din situasjon.

Tanntekniker Tom Coles

Pris på ny protese

Leveringstid proteser | gebiss

Rask levering er viktig for protesebrukere. Ingen har lyst til å gå uten tenner lenger enn de må. Derfor har vi jobbet frem meget korte leveringstider:

 • Ny protese ferdig på 36 timer
 • Rebasering skjer over natten
 • Reparasjon gjøres samme dag

Hvordan kan vi lage en protese på 36 timer når andre klinikker kan bruke flere uker?

 1. Protesene blir laget her i Oslo

Fordi vi har eget laboratorium og lokal tanntekniker. Proteser sender vi ikke til utlandet for å bli laget.

 1. Erfaring

Vår tanntekniker har jobbet med proteser i 40 år og kan jobben sin ut til fingerspissene. Da går det fort da.

Om leveringstidene: Husk at leveringstidene er etter oppsatt avtale og gjelder ikke ved oppmøte på klinikken uten timeavtale. Proteselaben er populær og det gjør at man må ha timeavtale.

Tannprotese, gebiss
Rebasering av protese

En protese som sitter dårlig og danser rundt i munnen er frustrerende. Bekymringen for at den skal løsne er der hele tiden. Og for å bøte på dette bruker du mye festemidler, som du heller ikke liker.

Her er greia: Kjevebenet ditt endrer seg hele tiden, men protesen endrer seg ikke. Derfor vil alle proteser få dårlig passform før eller siden.

Men det finnes hjelp å få. Og for billigere pris enn å kjøpe en ny protese.

Rebasering gjør at protesen tilpasses kjeven din på nytt, slik den er nå. Tennene på protesen beholdes slik de er. Det er kun platen inni som får oppdatert sin passform mot kjeven din.

To typer rebasering

Myk rebasering: Du blir ferdig på samme timeavtale mens du sitter i tannlegestolen og gjøres typisk med midlertidige proteser etter trekking.

Hard rebasering: For proteser til langtids bruk. Hard rebasering gjøres av tanntekniker. Det tar lengre tid enn myk rebasering og krever to timeavtaler.

Slik gjør vi hard rebasering

 1. Sliper bort litt materiale inni protesen.
 2. Tar nytt avtrykk med protesen som avtrykksskje.
 3. Fyller ut protesen med manglende material.
 4. Protesen passer nå til kjeven din slik den er akkurat nå.

Leveringstid på rebasering

Hard rebasering: Ferdig til neste dag.

Hard rebasering ekspress: Ferdig samme dag.

Myk rebasering: Ferdig på 30 minutter.

Om leveringstidene: Husk at leveringstidene er etter oppsatt avtale og gjelder ikke ved oppmøte på klinikken uten timeavtale. Proteselaben er populær og det gjør at man må ha timeavtale.

Kontakt OralCare

Har du spørsmål om tannbehandling hos OralCare? Eller ønsker å bestille time? Fyll ut skjema så tar vi kontakt med deg. Eller ring oss på 22 10 44 89.