Hvordan unngå at implantat får problem

Hva kan gjøres når problem oppstår?

Hvis implantat må fjernes - kan nytt settes inn?

Implantat er en ettertraktet og vanlig måte å erstatte tenner på. Men som med egne tenner kan det også bli problemer med implantat. Hva da?

– Det aller viktigste er alltid å forsøke å hindre sykdom fra å oppstå. Dette gjelder også med implantat, sier tannlege Sanchez.

Tannlege og kirurg Mauricio Sanchez arbeider OralCare på Linderud, men tar imot pasienter fra hele Østlandet og ellers fra hele Norge.

Hva slags type problem kan tannimplantat utvikle?

– Med tannimplantat kan vi ha mange typer problemer. Vi kan gjøre en god implantatinnsetting, men hvis pasienten for eksempel ikke har god oral hygiene, så vil det oppstå problemer uansett.

– Ulikt med egne tenner, så kjenner du ikke smerte i et tannimplantat. Derfor kan det være at situasjonen utvikler seg samtidig som du er i den tro at alt er i orden.

Signaler på problemer med implantat

Disse signalene skal du se etter:
 • Blødning i tannkjøtt, for eksempel når pusser tenner.
 • Dårlig lukt eller smak i munnen.
 • Mobilitet (implantat eller tann beveger seg).
 • Synlig metall, som du ikke har sett før.

– Opplever du noen av disse symptomene må du oppsøke tannlege, sier tannlege Sanchez. Det kan da være at du har fått det vi kaller periimplantitt. Skal du beholde implantatet i munnen din, må du oppsøke hjelp hvis du opplever dette.

Har alle tannleger erfaring med periimplantitt?

– Jeg tror ikke alle har lik erfaring med dette fagfeltet. Noen jobber mer med implantat enn andre. Oppsøke noen med utvidet erfaring – kanskje til og med en spesialist – kan være fornuftig.

– Dette med periimplantitt er i tillegg et nytt fagfelt, som egentlig ikke har gode behandlingsprotokoller for enda. Derfor er din beste mulighet en behandler som har en viss erfaring med implantat og slike behandlingsløsninger.

Perimucositt: Inflammasjon og blødning, men uten bentap. Perimucositt er reversibelt.

Periimplantitt: Inflammasjon, blødning og bentap. Periimplantatitt er – noen ganger – ikke reversibelt.

Hvordan behandle implantat med problemer

Når pasient kommer med et dårlig implantat; hva er det du kan gjøre da for å hindre at det må tas ut?

 1. Først av alt tar vi røntgen og foto. Dette for å se om bein eller tannkjøtt har endret seg siden innsetting av implantat.
 2. For å følge med på situasjonen pleier vi også å fylle ut et perio-skjema. Dette er et skjema som viser oversikten over lommer og antall millimeter de er. Videre skriver vi også inn blødning, plakk og mobilitet i samme skjema.
 3. Noen ganger kan vi også velge å ta en bakteriell test, for å fastslå type antibiotika du kan ha nytte av.

– Med denne infoen i hånden kan vi lage en plan for deg. En plan pleier gjerne å involvere en systematisk rensing av tenner og tannkjøtt. Rengjøre overflate på implantat kan være en del av dette. Noen ganger kan det være behov for å gjøre en ben-regenerasjon eller tannkjøtt-regenerasjon.

Hvordan kan tannlege forebygge/behandle periimplantitt?

 • Rense rundt tenner og implantat jevnlig
 • Gi gode instruksjoner til pasienten
 • Lære pasient hvordan rense tenner,
 • Lære hvordan rense bro eller krone over implantatet
 • Gjøre ben-regenerasjon eller
 • Tannkjøtt regenerering ved behov

Men hvis problemet ikke blir håndtert i tide, da kan de miste implantatet?

– Ja.
 

– En annen ting jeg opplever er at pasienter spør meg hvor lenge et implantat kan vare. Vi kan ikke si at et implantat skal vare så og så lenge. Det er ikke seriøst å kunne gi en garanti for slike ting. Hva skjer om du ikke renser godt nok, gnisser tenner, får kreft eller diabetes og den er ikke under kontroll? Hva skjer om du tar mer antidepressiva? Hva skjer om du tar bisfosfonat og det er ingen kontroll på det? Så det er mange ting som påvirker implantat og ikke bare selve innsettingen, sier tannlege Sanchez.

Kan nytt implantat settes inn?

Hvis implantatet må ut, kan nytt bli satt inn?

– Hvert tilfelle må vurderes. Men normalt kan vi sette inn nytt implantat. Men det viktige er å vite

– hvorfor implantatet måtte ut. Fordi om vi setter nytt implantat, uten å sjekke historikken eller hvorfor dette implantatet kom ut, da vil det kunne skje igjen.

– Så det betyr at vi må studere, forsøke finne ut hvorfor det skjedde og hva problemet er.

Røyking, diabetes og implantat

Mange spør om røyking og diabetes og om det hindrer implantat. Hvordan påvirker det muligheten til å sette inn implantat når man røyker eller har diabetes?

– Min mening er at du kan ha implantat selv om du røyker eller har diabetes. Men så klart; de som har diabetes type 1 eller folk som røyker mer enn 10 sigaretter per dag har mer muligheter for å oppleve å få problem med implantat. Og dette må du som pasient vite om.  

– Hvis du røyker en pakke sigaretter hver dag og har ukontrollert da mener jeg du har større risiko for problemer enn en person som ikke har denne type problematikk

– Så det betyr at snus, diabetes, tobakk, bisfosfonat, antidepressiva, det er noen former for middel som ikke er bra for oss. Men det betyr ikke nødvendigvis at du ikke kan få implantat. Det betyr bare at vi må ta bedre vare på implantatene.

Det er med andre ord ikke et absolutt ja eller nei, mer avhengig av hver situasjon?

– Stemmer. Jeg vil gjøre det beste jeg kan for deg med beste plassering av implantatet. Men hvis du ikke renser tennene dine, har dårlige vaner, blir syk eller ikke passer på deg selv, ja, da blir det stor mulighet for problem med implantatet.   

Tar imot pasienter med alle typer implantat

I ditt virke tar du også imot pasienter som har fått implantat andre steder til vurdering og hjelper dem med å behandle disse sakene?

– Ja, så klart. Fordi det som skjer er at vi lever i en verden og det er ikke bare i Norge.

Her i Norge er det jo folk fra Spania, Irak, Afghanistan, fra Danmark og det er flinke tannleger utover hele verden og det blir brukt ulike typer implantat. Vi kan hjelpe deg. Selvsagt. Ingen tvil om det.

Om Mauricio Sanchez

Tannlege

Mastergrad i implantat og distanseprotetikk

Master i oralkirurgi

Pg-sertifikat i oralkirurgi

Master i maxillofacial kirurgi

Erfaring med innsetting av  zygomatiske implantat

Master i oral medisin

For tiden avventende autorisasjon fra Helsedirektoratet som periospesialist, oralkirurg og spesiaslist i oral protetikk.

Ønsker du å bestille time hos Mauricio eller en av våre andre behandlere?

Er du tannlege? Slik kan du henvise til tannlege Mauricio Sanchez.

Kontakt OralCare

Har du spørsmål om tannbehandling hos OralCare? Eller ønsker å bestille time? Fyll ut skjema så tar vi kontakt med deg. Eller ring oss på 22 10 44 89.