Fordeler og ulemper: Tannbro vs. implantat
TANNIMPLANTAT
Fordel:
- Pent sluttresultat
- Enklere renhold
- Involverer ikke andre tenner
- Blir ikke hull i implantattann
Ulemper:
- Tar lenger tid før ferdig
- Koster mer enn bro
- Forutsetter nok ben
Så; hva skal du velge? Hør med tannlegen hva som er best for deg. Ofte avhenger valget på hvordan situasjonen er på nabotenner og i motsatt kjeve. Men husk; ikke alle tannleger gjør implantatbehandling og det kan du ha i bakhodet når du skal navigere etter rådene du får.
Som bildet viser, er det lite flatterende å mangle en fortann. Siden det kan ta 6 måneder før endelig tann blir festet på implantatet, er det helt på sin plass å spørre: Hva skal du gjøre i ventetiden? Gå uten tann? Nei, det slipper du heldigvis.
Ny fortann: Når kirurgen setter inn implantatskrue måler han hvor godt fast skruen sitter i benet. Denne «fastheten» kalles primær stabilitet og avhenger av hvor mykt eller hardt ben du har.
Ved høy primær stabilitet: Midlertidig tann festes til implantatet med en gang.
Ved lav primær stabilitet: Ikke mulig med fast midlertidig tann; kun løs protesetann. Etter fire måneder har benet vokst sammen med implantatet og du kan da få en fast tann.
Ny jeksel: Jeksel på enkeltstående implantat får ikke fast midlertidig tann. Siden dette er bak i munnen, er det ingen som ser at du mangler en tann uansett og du sparer noen tusen kroner. Etter 4 måneder lages den endelige tannen.
Hvorfor ikke lage den endelige tannen med en gang?
I ukene etter operasjonen er tannkjøttet hovent. Hadde du fått den endelige tannen med en gang, ville den ikke passet ned mot tannkjøttet etter en stund når hevelsen gir seg. Derfor må tannkjøttet gro først slik at tannkronen skal passe perfekt og gi et pent resultat.
Gjør det vondt?
Det er en vanlig misforståelse at implantatoperasjon er smertefullt. Tvert imot, med all utvikling og økt kunnskap de siste årene, fremstår nå implantatbehandling ganske enkelt.
1. Gjør det vondt under implantatoperasjonen?
Boring i ben og innsetting av en skrue høres vondt ut. Men når sant skal sies, er det enklere å sette inn implantat enn å trekke en betent tann.
Under operasjonen blir du bedøvet med vanlig tannlegebedøvelse. Med vanlig bedøvelse skal du ikke kjenne noe smerter under operasjonen.
Narkose eller beroligende midler er kun nødvendig om du er veldig redd og du tror du ikke klarer å gjennomføre en slik behandling.
2. Gjør det vondt etter implantatoperasjonen?
Rett etter operasjonen er du fortsatt bedøvd og kjenner ingenting. Når bedøvelsen sakte går ut kan du oppleve å få ubehag, som dunking, press eller murring. Disse plagene dempes med smertestillende medisin, som du får resept på.
Blir tannen trukket samtidig med innsetting av implantat, er det større sjanse for ubehag enn om tannen var trukket på et tidligere tidspunkt.
Andre ofte stilte spørsmål
Jeg er redd. Kan jeg få narkose?
Ja, det kan du. Men anestesilege må godkjenne deg på forhånd.
Kan jeg gå på jobb etterpå?
Ja, som regel kan du det, men det kommer an på hvilken jobb du har og hvor i munnen implantatet ble satt inn.
Må jeg trekke først, vente og så sett implantat?
Noen ganger ja. Andre ganger ikke. Det kommer an på situasjonen, tannens utforming, eventuelle betennelser osv. Vi gjør en vurdering med 3D-røntgen og lager en plan på bakgrunn av det.
3D-røntgen; hvorfor det?
OralCare tar alltid 3D-røntgen av benet for å kunne vurdere om implantat kan settes inn og hvordan det skal gjøres. Du får da en bekreftet behandlingsplan før noe blir gjort. I våre øyne er 3D-røntgen helt nødvendig for å kunne gjøre en trygg vurdering før innsetting av implantat. Her ser du hvorfor.
Hvorfor må jeg rense tenner før implantatinnsetting?
Er det mer enn 3 måneder siden du gjorde forrige tannrens ønsker vi å planlegge en ny rens uken før implantatoperasjon. Det er viktig for å fjerne bakterier og hindre post-operative problemer som resultat av dårlig tannhygiene.