Typer røntgen brukt i tannklinikk

Intraoral røntgen

Intraorale røntgenbilder er småbilder, som tas i tannlegestolen. Intra betyr innenfor og oral betyr munn. Så de betyr på godt norsk røntgenbilder tatt inne i munnen. Disse har høy oppløsning ofte og brukes til å vurdere hull i tennene og betennelser i tannroten. Når man ta fullstatus tas mange slike bilder og man får god oversikt over tannstatusen.

Eksempel på intraoralt røntgenbilde

Eksempel på intraoralt røntgenbilde

OPG, panoramarøntgen eller ortopantogram

Kan også kalles ekstraoral røntgen, som betyr at det er et bilde tatt utenfor munnen. Panoramarøntgen gir en omfattende oversikt over munnens tilstand, tenner, kjeveben, bihuler, benvev og bløtvev. Uvurderlig ved vurdering av visdomstenner og nervebaner og gir indikasjon på mulighet for innsetting av implantat. OPG alene ikke er godt nok til å vurdere innsetting av implantat.

Eksempel på OPG

Eksempel på OPG

CBCT (3D-røntgen)

Opptaksteknikken som brukes i CBCT gjør det mulig å rekonstruere snittbilder til et 3-dimensjonalt røntgenbilde - mye likt bildene fra et vanlig medisinsk CT.

CT-røntgen eller CBCT, kalles på folkemunne 3D-røntgen. Dette er røntgen, som lar seg vurdere i spesiell programvare. Man kan bevege seg i røntgenbildet og måle seg frem til å finne nøyaktig den informasjonen man trenger. Dette er nødvendig for å vurdere og utføre en trygg innsetting av tannimplantat.

Andre eksempler på når det er nødvendig er i forbindelse med lokalisering av retinerte visdomstenner i og nervebaner i nedre kjeve og cyster og anomalier i kjevebenet.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen din. Ved å fortsette, aksepterer du at vi bruker informasjonskapsler.