Tannimplantat og MR

En pasient hos oss tar jevnlig MR av nakken sin på grunn av en skade. Pasienten skal nå sette inn tannimplantat og hans fastlege ønsket derfor å vite om implantatene kunne forårsake problemer med å ta MR, og lese MR-bildene.

Vi sjekket dette opp med to instanser: Vår faste maxillofacial kirurg som setter inn implantater, og radiograf ved røntgeninstituttet vi benytter.

Begge to svarte likt til dette spørsmålet:

Svar #1:

For denne pasienten spesielt er det lite sannsynlig at dette vil skape problemer for fremtidig MR. Artefakter, eller forstyrrelser, er sterkt avhenging av avstand. Det betyr at det er avstanden fra metallet til stedet man ønsker å vurdere med MR, som avgjør om dette vil bli et problem. Om implantatene er fremme i munnen, er det minst/ikke noe problem, lenger bak i munnen sannsynlig ikke noe problem for denne pasienten.

Svar #2:

Så vidt vi vet er det lite metall i implantatet, og det er dette som kan gi artefakter (forstyrrelser) på bildene. Artefaktene avhenger også av metallmengede og type metall, for eksempel titan skaper mindre artefakter enn stål (tannimplantat er laget av titan).

I dette spesifikke tilfellet gikk vi videre med innsetting av implantat og det ble da spesifikt valgt en metallfri restaurering til kroner på implantatene og pasientens andre tenner, som også skulle restaureres.

Kontakt OralCare

Har du spørsmål om tannbehandling hos OralCare? Eller ønsker å bestille time? Fyll ut skjema så tar vi kontakt med deg. Eller ring oss på 22 10 44 89.