All on 4: Kortere tid til faste tenner, selv med lite kjeveben

Før- og etterbilde av All on 4-behandling på 4 dager
Før- og etterbilde av All on 4-behandling på 4 dager

For godt til å være sant? Nei, faktisk ikke. Det gjelder bare å ta i bruk metodene som finnes.

Metoden finnes.

Og den har vært i bruk i mange, mange år.

Men; la oss ta det fra starten av.

Når vi skal behandle en tannløs, eller snart tannløs kjeve, med implantat, ønsker vi å:

  • Gi faste tenner så raskt som mulig
  • Unngå sinusløft/benaugmentasjon (legge inn benmasse)
  • Plassere implantatene på de riktige stedene
  • Sette inn størst mulig implantat
  • Unngå ujevnt press på implantat fra løs protese i helningstiden

Og her kommer All on 4-metoden til sin rett. Ved å gjøre noe så enkelt som å sette implantat på skrå, kan vi oppnå alt dette.

La oss vise illustrere forskjellen på rett og skrå, for øvre kjeve:

FØR: RETT IMPLANTAT

Ofte nødvendig med sinusløft/kunstig kjeveben i bihuler (markert i rødt). Fikk små korte implantat.

Bruke løs protese i opptil 1 år.

NÅ: SKRÅ IMPLANTAT

Skråstilling av implantat gjør at du slipper sinusløft og du får større implantat.

Dette betyr ingen bruk av løs protese. Faste tenner med en gang.

Oppsummering: Skråstilling av implantat tar i bruk det kjevebenet du har, i stedet for å prøve å lage nytt ben eller bruke små/korte implantat.

Sammenligning for underkjeven

Langs nedre kjevekam strekker det seg en stor nerve. Når vi satte inn implantat før brukte vi korte implantat for å unngå nerven. Ulempen er at korte implantat har dårligere prognose over tid.

Men med skråstilte implantat stiller dette seg helt annerledes. Se bare her:

FØR: RETT IMPLANTAT

Må ofte bruke korte implantat for å unngå nerven langs kjevekammen.

Resultat: Ikke faste tenner med en gang, og bruke protese under helningstiden.

NÅ: SKRÅ IMPLANTAT

Skråstilling av implantat unngår nervebanen og tillater større implantat.

Du får tenner med en gang, og slipper bruke protese under helningstiden.

Oppsummering: Skråstilling av implantat gjør at vi unngår nervebanen og får satt inn lengre og større implantat.

Kun 4 implantat?

Bruker vi alltid bare 4 implantat? Nei. Noen ganger bruker vi 5 eller 6 implantat i samme kjeve.

Dette kommer an på situasjonen, men det har uansett ingen praktisk betydning for deg.

Er størrelsen på implantat viktig?

Ja. Små implantat vil vi helst unngå siden de kan ha dårligere overlevelse enn større implantat.

La oss forklare: Det er vanlig at implantat har litt bentap rundt der de stikker opp fra benet. Eksempel: Setter vi inn et 8 mm implantat, og du får 2 mm bentap, så er det bare 6 mm igjen av implantatet som sitter i benet. Det er litt lite og kan være problematisk på sikt.

Setter vi derimot inn implantat med 13 mm lengde og du får 2 mm bentap, er det fortsatt 11 mm igjen av implantatet i benet, noe som er mye.

Faste tenner med en gang

Når kirurgen setter inn implantatene måles styrken (momentet) og den viser hvor godt implantatet sitter i benet. Er denne styrken høyere enn 35 Nmm, kan vi helt trygt sette på tenner med en gang. Disse tennene er midlertidige i en periode på 4 måneder.

Hvorfor tilbyr ikke alle klinikker slik behandling? Akkurat det kan du lese mer om her.

Er du redd for å sette deg i tannlegestolen?

Det som holder folk unna tannlegen er frykt.

  • Frykt for at inngrepet skal gjøre vondt.
  • Frykt som bunner i dårlige opplevelser hos tidligere tannlege.
  • Frykt for å vise frem hvor dårlig tannstatus er.
  • Frykt for kostnadene.

All on 4 er desidert den behandlingen OralCare utfører oftest på de som vil ha faste tenner. Det er ca. 100 personer i året som får utført denne prosedyren ved våre klinikker.

Det er derfor du kan forvente å bli tatt på alvor og du kan være sikker på at vi snur hver stein for å finne en løsning som gir deg faste tenner.

Er du en kandidat til All on 4?

Så og si alle, med normal god helse, kan få All on 4. Sliter du med manglende tenner, bruker protese som ikke sitter eller er snart tannløs, kan denne behandling gi deg faste tenner igjen, selv med dårlig utgangspunkt på benvolum.

Alder i seg selv er ingen hinder for behandling.

Pasienter som har brukt medisin mot osteoporose er ofte ikke gode kandidater til implantat. Det kommer an på hvor lang tid du har brukt det og dosering.

Personer som gnisser tenner, har forhøyet risiko for brudd på tannerstatningen. Det er også slik at gnisser du tenner, ønsker vi ikke å lage faste tenner med en gang, da dette kan gi økt sjanse for at implantatene ikke integrerer seg med benet ditt.

De som er behandlet for kreft, med cellegift eller stråling mot kjeveområdet, må vurderes nærmere for å fastslå mulighet for implantatinnsetting.

Har du diabetes, og den er under kontroll, kan du få implantat.

Ikke absolutt alle kan få All on 4. Det er de som har veldig stort bentap og som rett og slett ikke har noe kjeveben igjen i det hele tatt. Men disse kan bli vurdert for Zygomaimplantat eller Exoimplantat.

Ofte stilte spørsmål

Har du tannlegeskrekk?

Har du tannlegeskrekk? Du kan få full narkose eller sedasjon og sove deg gjennom operasjonen. Da slipper du være redd for ikke å klarer å gjennomføre. Avtrykk, oppfølgingsavtaler og innsetting av selve tennene må derimot gjøres i våken tilstand.

Når vi gjør All on 4 i begge kjever samtidig, Exoimplantat eller Zygomaimplantat, planlegger vi alltid å gjøre dette i narkose.

Husk; narkose er noe du må utredes for, god tid i før operasjon. Det er egne krav til hvem som kan få narkose og ikke.

Jeg har ett implantat fra før, kan det brukes?

Sannsynligvis ikke. For å få best mulig utseende på dine nye tenner, må vi utføre en benreduksjon og da kan det være at dette implantatet hindrer det og derfor må fjernes.

Hvor lang tid tar det?

Selve operasjonen tar fra 1 til 2 timer pr kjeve. Det som avgjør lengden på inngrep, er for eksempel om tenner skal fjernes samtidig og om behandling skal gjøres i narkose.

Kan jeg spise det jeg vil?

I helningsperioden etter operasjonen må du være forsiktig og spise myk mat. Etter 4 mnd. og kontroll med røntgen viser at implantatene er fullt integrert med kjevebenet, skal vi lage en ny tannerstatning til langtidsbruk.

Da kommer ofte spørsmålet; hvorfor ikke lage den med en gang? Fordi vi vil se at alle implantatene er integrert før denne kostbare tannerstatningen lages. Gum og tannkjøtt må også gro helt, slik at de nye tennene blir en nøye tilpasset tannkjøttet.

Ventetid eller venteliste

Har du ikke lyst til å vente, så trenger du ikke vente. Gjennomsnittlig tar det 43 dager fra første undersøkelse til behandlingen gjennomføres her hos OralCare. Den korteste tiden fra undersøkelse til operasjon var en pasient som kom tannløs til første undersøkelse på onsdag og gikk hjem med faste tenner allerede påfølgende lørdag.

Fremgangsmåte

Første besøk: Konsultasjon med tannlege og røntgen.

Andre besøk: Pre-operativ tannrens (om du har tenner igjen).

Tredje besøk: Denne dagen vil du tilbringe på klinikken.

  • Avtrykk av munn og tenner før operasjon.
  • Operasjon, tenner fjernes og implantat settes inn
  • Avtrykk av implantat og munn etter operasjon

Fjerde besøk: Innen 48 timer etter operasjonen får du faste midlertidige tenner.

Oppfølgingsavtaler: 2 uker, 2 mnd og 4 mnd etter operasjon kommer du på oppfølgingsavtaler.

Til slutt: 3 – 5 avtaler for å lage ny langtids tannerstatning.

Gjør det vondt?

Selve operasjonen gjøres under det man kaller vanlig «tannlegebedøvelse» og er smertefri.

Etter operasjonen får man utskrevet smertestillende tabletter, som brukes ved behov. Mange opplever at de ikke trenger å bruke slik tabletter i det hele tatt.

De som har ubehag etter operasjonen beskriver dette som press, dunking eller sårt i munnen. Disse plagene er forventet å gå over innen et par døgn.

Rett etter operasjonen vil du oppleve minimalt med ubehag siden du fortsatt er bedøvd. I de påfølgende dagene vil du kunne oppleve hevelse, blødninger, kjenne press eller mild smerte, som de fleste også tolererer uten å bruke smertestillende tabletter. Blir det trukket tenner samtidig med innsetting av implantatene, kan det være dette du kjenner etterdønningene av etter operasjonen. De som er helt tannløse når de får All on 4, kjenner ofte ingen ubehag etter operasjonen.

Komplikasjonsrisiko

De siste 10 årene hvor All on 4 har blitt brukt, er det høy suksess på behandlingen. Det er flere studier som viser suksessrater fra 95% til 99 %.

Langtidssuksess med implantat avhenger i stor grad av pasientens egen evne til å ivareta renhold på daglig basis og jevnlig oppfølging hos tannlege. Om pasienten ikke opprettholder dette nivået og følger tannlegens råd, kan man oppleve å befinne seg i den situasjon at implantatene får problemer, som f.eks. bentap og til slutt løsne helt.

OralCares egne pasienter viser samme situasjon. Den komplikasjonsrisikoen som det er størst sjanse for skjer, er at du brekker av en tann på tannerstatningen. Dette er først og fremst et estetisk problem og ikke en komplikasjon som påvirker implantatene. Dette ordner vi raskt og enkelt på klinikken.

Ønsker du å vite mer om dine muligheter? Skriv til oss eller ring oss.

All-on-4® er et registrert varemerke eid av Nobel Biocare Services AG. All informasjon på denne websiden er skrevet til pasientopplysning og ikke konkrete medisinske råd. OralCare AS eier rettigheten til innholdet på denne websiden og det gis ikke adgang til kopiering eller bruk av innhold på noe vis uten skriftlig tillatelse.

Kontakt OralCare

Har du spørsmål om tannbehandling hos OralCare? Eller ønsker å bestille time? Fyll ut skjema så tar vi kontakt med deg. Eller ring oss på 22 10 44 89.

Har du problemer med å sende inn skjema? Send oss en e-post.