Norge er det antatt at 70 000 – 100 000 mennesker har tannlegeskrekk. Årsaken til tannlegeskrekk er ofte oppgitt til å være dårlige opplevelser hos skoletannlegen i sin tid. Dette har skapt en angst så sterk at mange faktisk aldri har vært hos tannlege siden den gang. Vi skal utforske hvordan folk med tannlegeskrekk klarer å gjennomføre tannbehandlingene som er nødvendig for helsen deres.
Å håndtere pasienter med tannlegeskrekk krever en dyp empatisk tilnærming. Tannlegeskrekk er ikke et “quick-fix” type problem. Våre tannleger fokuserer på å lindre angsten på en måte som gjør at du kan føle deg trygg og tatt vare på i det korte løp, og også motivert i det lange løp slik at du kan gjennomføre tannbehandlingene som er viktige for helsen din.
Flere pasienter som tidligere har hatt tannlegeskrekk har tatt store steg mot skrekken sin. Det forutsetter en aktiv deltakelse fra både deg og/eller tannlegen i prosessen. Slik klarer folk med tannlegeskrekk å gjennomføre tannbehandling.
Eksponeringsterapi reduserer angstnivå betraktelig, sier forskning.
Pasienter med sterk tannlegeskrekk kan få angsten sin behandlet. Gjennom det offentlige tilbudet fra Tannhelsetjenestens kompetansesentre, kan du få muligheten til å møte et tverrfaglig team som består av en psykolog, tannlege og tannhelsesekretær som skal hjelpe deg med å bli gradvis vant til tannbehandlinger. Et flott tilbud for den med tannlegeskrekk.
Et slikt behandlingsløp baserer seg på prinsippene fra “eksponeringsterapi” som har et formål om å skape en positiv assosiasjon og erstatte de negative assosiasjonene.
Ifølge en akademisk tidsskrift fra Tidsskrift for Den norske legeforening har eksponeringsbehandlinger en god effekt. Tidskriften viser også resultater fra en studie som ble gjennomført av psykologen, Kristin Haukebø, der 77% av deltakerne klarte å oppsøke tannlege året etter avsluttet terapi. Les saken som Tannhelsetjenestens kompetansesentre skrev om hvordan “Pia” ble kvitt tannlegeskrekken.
Det derimot begrenset med kapasitet på Tannhelsetjenesten kompetansesenter. På Tannhelsetjenesten kompetansesenter sin webside sier de selv at ventetiden er på cirka 18-20 måneder (April 2021) . Du må altså vente langt over ett år for å få dette tilbudet.
Folk med tannlegeskrekk kan gjennomføre behandling i narkose eller sedasjon.
Når man har så sterk angst, kan sedasjon eller narkose gjøre det mulig å gjennomføre behandling, som ellers ville vært vanskelig å få utført.
Sedasjon gis intravenøst av anestesilege. Man kan variere hvor mye pasienten får, men hovedsakelig minskes våkenhetsgraden i hjernen, men pusten vil fortsatt fungere. Dette er en mellomting mellom å være våken og i narkose. Hvis man bruker sedasjon under tannbehandling bør man hvile etterpå og det kan forekomme både konsentrasjonsproblemer og søvnproblemer i en tid etterpå. Man kan ikke kjøre bil rett etter behandling med sedasjon.
Narkose er mye sterkere enn sedasjon og innebærer at du ikke puster på egenhånd. Anestesilegen tar over pustearbeidet. Det kan forekomme enkelte bivirkninger etterpå som kvalme og brekninger. Etter oppvåkning må pasienten hvile i minst én time.
Lider du av tannlegeskrekk anbefaler vi å bestille time for å få igang en dialog om både din frykt og tennenes tilstand. Dette vil gjøre at du føler deg mer trygg på tannlegen og du vet hva du kan forvente til din tannlegetime.
Å behandle tannlegeskrekken er et steg mot god tannhelse og økt livskvalitet.
Din tannhelse vil takke deg i det lange løp. Ved å utsette behandlingen vil problemene fremdeles utvikle seg over tid. Smertene vil vedvare, og kostnadene knyttet til behandling kan bli dyrere fordi problemet kan utvikle seg til en omfattende tannhelse situasjon.
Dr. Nagy om tannbehandlingskrekk.
– Vi behandler folk med respekt og lytter nøye til hva de forteller om
det som de er redd for. Vi tilbyr ikke en samlebåndsløsning for behandling av mennesker. Folk er ofte engstelige før kirurgiske inngrep, men fakta er at de fleste i etterkant tenker at dette ikke var så ille som de hadde trodd.
Hvordan håndterer du pasienter med fobier?
– Min innfallsvinkel er å la pasienten først fortelle hva han eller hun er redd for. Noen frykter sprøyter, andre for miste kontrollen, mens andre igjen er redde for smerte. Det finnes mange ulike typer frykt og disse kan vi i behandlingen ta hensyn til. Videre informerer jeg om
behandlingen så detaljert som pasienten ønsker. Jeg sørger videre
for at bedøvelsen blir så effektiv som overhodet mulig, slik at pasienten ikke trenger å være redd for smerter under behandlingen.
Våre råd til deg som skal til tannlegen
- Det er mange som har tannlegeskrekk, og tannlegen er forberedt på at du kan være en av dem. Snakk med tannlegen om det, så du føler deg tryggere på han/hun til tannlegetimen.
- Ikke være redd for å be om pauser underveis i behandlingen. Avtal på forhånd hvor mye som skal bli gjort, og behandlingstempoet.
- Velg et tidspunkt som passer deg bra. Møt opp uthvilt. Tren på avslapningsøvelser som du kan bruke underveis i behandlingen.
- Hvis det er ønskelig kan du ta med deg musikk, eller be tannlegen/personalet om å sette på musikk som får deg til å slappe av.
- Si ifra hvis det gjør vondt! Ettersom du er den eneste som kan merke det, er det viktig du gir beskjed hvis det gjør vondt eller er ubehagelig.
- Ikke vær redd for å be om lokalbedøvelse.
- Føler du deg tryggere når du kan se hva tannlegen gjør? – be om speil!
- Ta med en nær venn/familie.
- Gå ofte til tannlegen for å bygge opp et godt forhold til han/henne. Dette kan gjøre at tannlegeskrekken gradvis vil avta.
Husk at tannklinikken er ikke et skummelt sted. De fleste er der for å betjene deg, og ønsker å gi deg tannhelsen som kan gi deg god livskvalitet.