fbpx

Snakk med oss

Telefon 22 10 44 89

Besøk oss

Oslo, Trondheim og Budapest

Skriv til oss

Kontaktskjema

Sentralbordet er åpent

Man-tor 09 til 16 (fredager 09 - 15)

  • Forside
  • Artikler
  • Gikk glipp 87 000 kroner i støtte. Slik unngår du å komme i samme situasjon

Gikk glipp 87 000 kroner i støtte. Slik unngår du å komme i samme situasjon

Trakk tenner og fikk protese med refusjon. Dette gjorde at Anne mistet refusjon for implantat. Se hvorfor.

Anne hadde tannkjøttsykdommen periodontitt og trakk alle tennene hos sin tannlege. Etter trekkingen fikk hun en protese og ble så henvist til oralkirurg nær sitt hjemsted for å sette inn implantat. Men det viste seg at hennes kjevekam var for smal til at kirurgen kunne sette inn implantat.

En fortvilet Anne ville ikke slå seg til ro med dette og begynte å søke etter løsninger. Håpet steg da hun kom over OralCares webside. Og kort tid etter satt hun i tannlegestolen hos OralCare på Linderud. Gleden stod i taket da 3D-røntgen viste at hun kunne få zygomatiske implantat med faste tenner.

?Zygomatiske implantat
Løsning for personer med lite benvolum og smal kjevekam. Implantatene settes i kinnbenet og strekker seg ned til munn¬hulen hvor de støtter opp en fast tannerstatning. Behandlingen gjøres i full narkose.

Antok hun skulle få støtte

Anne visste at tennene hennes ble trukket grunnet periodontitt og antok derfor at hun skulle få en god del støttet til behandlingen.

- Når jeg fikk se journal fra hennes tidligere behandlingssted oppdaget vi at Anne hadde fått protese med en refusjonstakst som hindrer støtte til implantat. Dette gjorde at hun gikk glipp av hele 87 000 kr i trygdestønad for behandlingen hun ønsket å gjennomføre, sier klinikkleder hos OralCare, Eivind Karlsson.

Skuffelsen ble stor da hun fikk vite dette. Men tanken på å bruke protese resten av livet gjorde at Anne valgte å betale alt ut av egen lomme da hun ville ha faste tenner.

Slik kunne tapet vært unngått

Regelverket åpner for kun en (1) permanent rehabilitering per tapt tann. Og denne begrensingen skapte problemet for Anne.

Anne kunne ha fått refusjon for implantat om tannlegen heller hadde brukt en lavere takst for midlertidig protese, eller gitt henne valget om å betale protesen av egen lomme.

Vurder å spare på refusjonen

Eivind Karlsson har hatt mye kontakt med HELFO om denne regelen gjennom årene, men regelverket er urokkelig.

- Det finnes derimot en åpning for å omgå denne regelen, men bare for de som fikk protese før 2011 og kun om det står de riktige tingene i journalen. Vi har hjulpet noen til å få refusjon ved å bruke dette smutthullet, sier Karlsson.

Får du valget om lavere egenandel på en protese ved å bruke den høye refusjonstaksten er oppfordringen at du må tenke deg godt om.

- Det kan godt være at du tenker du ikke skal ha implantat. Men dine behov og ønsker kan endre seg i fremtiden etter å ha vært protesebruker en stund. Er du ikke 100 % sikker i din sak, spar heller på refusjonen til senere. Det lønner seg, mener Eivind Karlsson hos OralCare.no.

Eivind Karlsson, klinikkleder hos OralCare
Eivind Karlsson, klinikkleder hos OralCare

?Trygderefusjon
Kronisk marginal periodontitt kan utløse refusjon for å erstatte manglende eller snart manglende tenner. Hver person får kun en (1) permanent rehabilitering per tapt tann. Dette kan være i form av protese, bro eller implantat.

Refusjonssatsene gjelder både i Norge og EU/EØS. I Norge er det tannlegen som avgjør refusjonsrettighetene til sine pasienter. Ved behandling i utlandet må man sende søknad til HELFO.

Refusjonstakster omtalt i artikkel
Midlertidig protese, takst 509: 1725 kroner.
Helprotese, takst 511: 6900 kroner.
Alle tenner på implantat i en kjeve: fra 86 750 til 97 450 kr.

Har du spørsmål om tannbehandling eller ønsker å bestille time? Fyll ut skjemaet så tar vi kontakt med deg.

Har du spørsmål om tannbehandling eller ønsker å bestille time? Fyll ut skjema så tar vi kontakt med deg

Hva er ditt navn?*
Hva er ditt telefonummer?*
Hva er din e-postadresse?*
Spørsmål eller beskjed:*
Ønsker du å motta nyhetsbrev med nyttig info fra OralCare?*

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta nyttig informasjon

Please wait

Copyright © OralCare AS